De bouwsector is altijd een bedrijfstak geweest met grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Een van deze uitdagingen, maar ook een kans, is het gebruik van materialen uit gesloopte gebouwen voor nieuwbouwprojecten. Dit heet Circulair Bouwen. Maar hoe kun je digitale technieken inzetten om hergebruik van materialen uit gesloopte constructies te verbeteren?

Als Nederlands ingenieursbureau benaderde Buro Boot ons voor de ontwikkeling van een platform voor Circulaire Bouwmaterialen.

De uitdaging: ontwikkel een circulaire marktplaats

De belangrijkste uitdaging was om een oplossing te ontwikkelen voor de overdracht van circulaire bouwmaterialen en het ontsluiten van data over circulaire materialen.

Deze uitdaging omvatte verschillende soorten uitdagingen op zichzelf, variërend van bepaalde bedrijfsdoelen tot het bereiken van de verschillende soorten gebruikersgroepen die actief zijn in de circulaire bouwsector. Uiteindelijk moest het platform ook kunnen aansluiten op de huidige digitale infrastructuur van Buro Boot.

De oplossing

De uiteindelijke oplossing werd een online marktplaats voor het verwerven en toevoegen van circulaire bouwmaterialen. Dit digitale platform is gebouwd op open source-technologieën.

We hebben het project benaderd door eerst een interactief prototype te ontwikkelen op basis van onze strategische intake. Dit prototype was een doorklikontwerp van een internetplatform. We hebben ook de ontwerptaal gedefinieerd die voor het hele platform moet worden gebruikt voor een consistente merkervaring. Dit omvatte de nodige typografie en het gebruik van bepaalde merkkleuren.

De landingpage van de marktplaats

Om de productontwikkeling vanuit het perspectief van de gebruiker te begeleiden, hielden we een strategische sessie met 14 betrokken partijen om hun behoeften en wensen voor het platform te ontdekken.

Technisch gezien is het platform ontwikkeld met behulp van Open Source Technologies. Omdat verwacht werd dat het platform een groot aantal materialen zou bevatten, hebben we ElasticSearch geïmplementeerd voor een snelle en gebruiksvriendelijke zoekervaring.

Het platform werd uitgebreid met een REST-API die interactie mogelijk maakte met applicaties van Buro Boot. Bij de sloop van een gebouw wordt bijvoorbeeld met bepaalde digitale tools een inventarisatie gemaakt van recyclebare materialen. Met de API konden deze tools hun data nu naar de markt pushen, zodat recyclebare materialen direct zichtbaar konden worden.